Search

 

 

Međunarodna urbanističko-arhitektonska radionica "Overbooking the City"


U Dubrovniku, u prostorima Lazareta, održava se međunarodna urbanističko-arhitektonska radionica "Overbooking the City" u periodu od 20. do 26. kolovoza u organizaciji udruge Urban Transcripts iz Londona.

Tematika radionice jest utjecaj razvoja turizma na urbanistički razvoj grada i njegov urbani život. Dubrovnik kao prestižna turistička destinacija na vrlo maloj površini ugošćuje 2 milijuna posjetitelja godišnje što se smatra pozitivnim fenomenom te se postavlja pitanje kako ta disproporcionalnost prostora i brojnosti posjetitelja utječe na promjene u urbanoj dinamici grada te odumiranju nekad vitalnih dijelova grada. Dubrovnik ujedno baštini specifične urbane i arhitektonske modele i tipološke obrasce koji se mogu tumačiti kao univerzalni. Želja je istražiti kako se negativni fenomeni turizma mogu preusmjeriti da postanu novi pozitivni pokretači revitalizacije grada.

Namjera radionice je balansirati između teorijskog okvira i operativnog nivoa radi moguće ekstrapolacije dobivenih modela u drugi kontekst, ali i moguće razrade i primjene u lokalnom području.

Sedmodnevni program radionice uključuje timski rad sudionika, terensko istraživanje te predavanja tijekom prva tri dana, otvorena za javnost. Prvo predavanje u ciklusu radionice jest Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-Neretvanske županije s temom „Dubrovnik in Dubrovnik-Neretva County“ kojeg izlažu Barbara Savin, mag.ing.arh i Iva Knego, mag.ing.arh.

Radionica se održava u pratnerstvu s udrugom PLACA-kolektiv za istraživanja o prostoru (Dubrovnik) i uz potporu Društva arhitekata Dubrovnik, Grada Dubrovnika, Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije (Sveučilište u Splitu).

- Prezentacija
 < natrag