Search

Prva radionica na projektu WINTERMED

Prva radionica Razmjene transnacionalnih politika organizirana je putem interneta 30. ožujka 2021.
Ova se radionica uglavnom bavila regionalnim akcijskim planovima partnerskih regija, njihovim prioritetima i akcijama planiranim za održivi cjelogodišnji turizam. Osim partnera na projektu pozvani su turistički profesionalci kao i lokalni i regionalni dionici na sudjelovanje.


Otočne destinacije na Mediteranu, uglavnom zbog zemljopisnih ograničenja i nedostatka ekonomske diverzifikacije bore se za pronalazak stalnih izvora prihoda osim turizma i taj izazov je u velikoj mjeri pojačala trenutna kriza. Turistički sektor vrši veliki pritisak na kulturnu i prirodnu baštinu, pridonosi gubitku biološke raznolikosti, eroziji obale i iscrpljivanju lokalnih resursa kao što su energija, hrana, zemljište i voda, te pridonosi komercijalizaci lokalne kulture i tradicije.

Da bi se olakšalo održivije iskorištavanje teritorija uz istovremeno ostvarivanje stabilnijih društveno-ekonomskih koristi, projekt WINTER MED predviđa održivo upravljanje turizmom, koje više nije ograničeno glavnom sezonom. Zapravo, projekt Interreg MED WINTER MED promovira prijelaz s ljetnog 3S (more-sunce-pijesak) turizma otočnih turističkih destinacija na alternativni, održivi cjelogodišnji turizam, isporučujući odgovarajuće alate za promjenu i održivo poboljšanje turističkog sektora.

Kroz projekt WINTER MED razvija se integrirana transnacionalna strategija za razvoj cjelogodišnjeg održivog i odgovornog turizma na mediteranskim otočnim destinacijama, kroz zajedničko planiranje i suradnju između uključenih regija. Da bi se postigla takva ambiciozna strategija, regionalne akcijske planove razvijaju partnerske regije: Cipar, Toskana, Balearski otoci, Južni Egej, Dubrovnik i Korzika.

Ova radionica omogućila je svim partnerima i sudionicima unutar ili izvan projekta da uče i doprinesu regionalnim akcijskim planovima ovih regija, njihovim prioritetima i predviđenim akcijama, kako bi se pronašli zajednički temelji za transnacionalnu strategiju. Regije izvan projekta također mogu sudjelovati i podijeliti svoja iskustva i ideje za transnacionalnu strategiju koja koristi svim mediteranskim teritorijima i šire.

- Prezentacija
- Agenda
- Winter-med.interreg-med.eu

<natrag...