Search

Konferencija 'Integralni pristup zaštiti, planiranju i upravljanju krajobrazima' 
Zagreb, 20. listopada 2018.
 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe, u subotu, 20. listopada 2018. godine, na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu održana je konferencija pod nazivom „Integralni pristup zaštiti, planiranju i upravljanju krajobrazima“.

Ova konferencija jedno je u nizu događanja koje obilježava predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europe.

Organizatori konferencije su Vijeće Europe - Konvencija o europskim krajobrazima, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Hrvatski zavod za prostorni razvoj, u suradnji s Ministarstvom kulture, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Implementacija Konvencije o europskim krajobrazima jedna je od aktualnih tema na europskoj razini te je ova konferencija poslužila za razmjenu znanja i informacija o krajobrazu u različitim kontekstima. Konvencija je ugrađena u hrvatski zakonodavni okvir donošenjem i stupanjem na snagu Zakona o potvrđivanju Konvencije o europskim krajobrazima („Narodne novine”, br. 12/2002).

Na konferenciji dan je pregled resornih politika koje u svom djelokrugu provode neke od ciljeva Konvencije, visokoškolskih ustanova koje obrazuju krajobrazne stručnjake, te konkretni projekti vezani uz pojedine krajobrazne teme. Pored hrvatskih predavača, konferenciji su prisustvovali i dali doprinos ugledni inozemni stručnjaci.

Jedno od izlaganja je bilo Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije u kojem su Marina Oreb i Barbara Savin izložile iskustva u implementaciji krajobrazne osnove Dubrovačko-neretvanske županije u Izmjene i dopune Prostornog plana.

Konferencija je bila namijenjena tijelima državne uprave koja se bave krajobraznom problematikom, stručnjacima na području arhitekture i krajobrazne arhitekture, prostornog planiranja, zaštite prirodne i kulturne baštine, okoliša, gospodarstva, turizma i dr. te akademskoj zajednici i najširoj javnosti.

Tijekom konferencije, otvorena je zajednička izložba studenata Arhitektonskog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dan prije upriličen je izlet tj obilazak grada Ozlja, Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje i grada Samobora gdje su predavače pozdravili gradonačelnici gradova i upoznali ih sa zanimljivostima svoga područja.

- Program


- Prezentacija

<natrag...