Search
24. 1. 2023.
EU projekt CO-EVOLVE i Projekt MedCoast4BG – Med Coasts for Blue growth i 2. Tečaj osposobljavanja sudionika u Barceloni

CO-EVOLVE je trogodišnji Interreg MED projekt u tijeku koji je usmjeren na održivi razvoj pomorskog i obalnog turizma, pokrenut u studenom 2016. godine i okuplja 12 partnera, uključujući i regionalne i lokalne uprave, sveučilišta, istraživačke institute, jednu zakladu i jednu organizacije koja okuplja Mediteranske regije.
MedCoast4BG je projekt označen kao Unija za Mediteran (UfM) projekt (od prosinca 2017.g.) koji namjerava proširiti konceptualni i metodološki model CO-EVOLVE na zemlje Južnog i Istočnog Sredozemlja koje uključuje. Projekt uključuje cijelo partnerstvo CO-EVOLVE i nekoliko drugih ključnih aktera Mediteranskih zemalja partnera (MPC).

Oba projekta, od kojih drugi djeluje kao "umbrella" projekt za CO-EVOLVE i druge povezane radnje imaju za cilj analizirati i promicati surazvoj ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava u turističkim obalnim područjima, suočavajući se s posljedicama klimatskih promjena i omogućavati održivi razvoj turističkih aktivnosti, u suživotu i sinergiji s drugim namjenama obalnog i pomorskog prostora i resursa. 

U tom smislu potiče se nastajanje politika i inicijativa za promicanje razvoja održivog i odgovornog obalnog i pomorskog turizma primjenjujući načela Integriranog upravljanja obalnim područjem (ICZM) i Pomorskog prostornog planiranja (MSP) koje uzimaju u obzir sve glavne izazove vezane uz održivost turizma (npr. sezonalnost potražnje, promet, održivo korištenje resursa, prosperitet zajednice i kvalitet života te očuvanje prirodne i kulturne baštine).

Dva projekta organiziraju zajednički događaj 29. i 31. listopada 2018. godine u prostorijama Tajništva UfM-a:
• Ponedjeljak, 29. listopada, održan je interni sastanak Upravnog odbora CO-EVOLVE projekta (rezerviran za partnere projekta).
• U utorak, 30. listopada, organiziran je 2. tečaj osposobljavanja otvoren za partnere oba projekta kao i promatračima i korisnicima.
• U srijedu, 31. listopada, MedCoast4BG je organizirao radnu sesiju na temu perspektiva sufinanciranja projekta, budućih aktivnosti i pilot akcija.

2. Tečaj osposobljavanja sudionika/partnera u Barceloni

2. Tečaj osposobljavanja sudionika/partnera za pripremu implementacije aktivnosti na pilot područjima projekta CO-EVOLVE Mediteran (INTERREG) organizirao je PAP/RAC u suradnji sa regijom Emilia-Romagna. 

Teme koje su se obrađivale na tečaju su:
- Iskustva sa terena pri izradi Plana upravljanja obalnim područjem u Šibensko-kninskoj županiji, Daria Povh
- „Climagine“– participacijska metodologija u obalnom planiranju, Veronique Evers
- Upotreba indikatora održivosti za održivo planiranje turizma na pilot područjima, Tonia Koutsopoulou
- Oblikovanje i upravljanje participacijskim procesima, e- learning tečaj, Sabrina Franceschini i Christian Marasmi
- Financijske prilike i ekonomski instrumenti za implementaciju pilot projekata, Anil Markandya, PAP/RAC
- Cost– benefit analiza, Anil Markandya, PAP/RAC

PRILOZI:

CO-EVOLVE_2nd Training Course report_Barcelona - 29-31.10.18.

CO-EVOLVE-MC4BG_CPMR EN_Davide Strangis

CO-EVOLVE  MC4BG joint meeting_PARTICIPANTS