Search
24. 1. 2023.
Na Siciliji predstavljen dokument "Poželjan plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta"

Završna konferencija projekta Coasting, održana od 6. do 8. studenog u gradu Ragusa na Siciliji, okupila je 8 partnera iz Španjolske, Francuske, Italije, Hrvatske, Malte i Grčke te velik broj dionika partnera koji su predstavili svoje aktivnosti i rezultate postignute protekla 22 mjeseca, među kojima su bili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije.

Na konferenciji je ispred Regionalne agencije DUNEA sudjelovala Antonija Odak, stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata  koja je predstavila „Poželjan plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta“ projektnim partnerima i njihovim dionicima, a kojeg su izradili stručnjaci s Instituta za turizam iz Zagreba u sklopu ovog projekta.

Riječ je o dokumentu koji predstavlja prvi korak u sagledavanju neposrednih i posrednih učinaka izgradnje mosta na postojeći/željeni turistički proizvod poluotoka, ali i na izazove na koje bi vlast u svim jedinicama lokalne samouprave Pelješca trebala odgovoriti. U izradu dokumenta su bili uključeni predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti, udruge civilnog društva te gospodarstvenici s područja Pelješca koji su svojim sudjelovanjem u radionicama, koje je Regionalna agencija DUNEA organizirala u travnju i svibnju na Pelješcu, omogućili bolji uvid u ulogu turizma i njegovo značenje za poluotok Pelješac, izazove turističkog razvoja te aspekte budućeg razvoja poluotoka, a rezultati zajedničkog rada su postali dio Plana.

Uz predstavnicu Regionalne agencije DUNEA, događaju su nazočili Hrvoje Glavor i Nikola Karaman, predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, Iva Slade iz Upravnog odjela za komunalne poslove i zaštitu okoliša te Ivana Konjevod iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Hrvoje Glavor, sudjelovanjem u raspravi na temu umrežavanja i dijeljenja strategija za buduće primjene u mediteranskom području, istaknuo je važnost provedbe projekta Coasting za Dubrovačko-neretvansku županiju te važnost uloge prostornog planiranja u provedbi uspješnog integralnog upravljanja obalnim područjem.

Konferencija je završila svečanom ceremonijom potpisivanja Memoranduma o obalnom integralnom upravljanju za održivi turizam, koji se temelji na glavnim rezultatima projekta i iskustvu partnera te kojim se partneri dobrovoljno zalažu za buduću suradnju, širenje poboljšane metodologije kapitalizirane u projektu i provedbu aktivnosti usmjerenih oporavku obalnih područja.