Search
24. 1. 2023.
Partnerski sastanak u Dubrovniku

Partnerskom sastanku u sklopu projekta SPEEDY - Zajednički projekt za vrednovanje zaštite okoliša s dinamičnim upravljanjem, koji je održan 25. i 26. studenog 2015. u organizaciji DUNEA-e, prisustvovalo je 26 sudionika - partneri iz Italije s vodećim partnerom Regijom Abruzzo, stručnjaci iz DNŽ i Zagreba, partneri iz Srbije, te putem Skype servisa partneri iz Albanije.

Na sastanku se govorilo o uspješnosti provedbe aktivnosti, plana rada te do sada ostvarenih rezultata. S obzirom da se zajednički ekološki problemi mogu riješiti samo kroz dijeljenje informacija, koordinaciju intervencija i razmjenu znanja, kao ključan rezultat projekta istaknuta je WEB platforma projekta - ZAJEDNIČKA PLATFORMA ZA RAZMJENU ZANANJA (SHARED KNOWLEDGE PLATFORM) na temu postupka Strateške procjene utjecaja na okoliš. Okoliš po svojoj prirodi nadilazi političke, pravne i ljudske granice te ako se želimo suočiti s izazovima koji utječu na sve nas, neophodna je sinergijska akcija susjednih zemalja unutar Europske unije te s ostatkom svijeta.
Platforma je razvijena kao alat za razmjenu informacija i međudržavnu konzultaciju o aktualnim pitanjima i problemima u postupku provedbe Strateške procjene utjecaja na okoliš. Platforma je sada otvorena i za javnost te joj se mogu priključiti svi zainteresirani. Dostupna je na linku www.speedyproject.eu

Zanimljivo je napomenuti i planiranu aktivnost online učenja (e-learning) koja će biti dio navedene Platforme, gdje će studenti i svi ostali koji budu zainteresirani, moći preuzeti lekcije pripremljene od strane stručnjaka, pod vodstvom partnera koordinatora ove aktivnosti - Sveučilišta u Pescari (Università G.D'Annunzio Chieti-Pescara). U ime DUNEA-e, lekciju na temu "Strateška procjena utjecaja na okoliš na međunarodnoj razini" pripremio je prof. Nenad Mikulić.
U sklopu sastanka postavljena je i mini izložba Strom chasers radova, koji su premijerno izlaganje imali u suradnji s projektom Baština - pokretač razvoja..