Search
25. 1. 2023.
Prva radionica projekta Winter Med

Prva radionica Razmjene transnacionalnih politika organizirana je putem interneta 30. ožujka 2021.
Ova se radionica uglavnom bavila regionalnim akcijskim planovima partnerskih regija, njihovim prioritetima i akcijama planiranim za održivi cjelogodišnji turizam. Osim partnera na projektu pozvani su turistički profesionalci kao i lokalni i regionalni dionici na sudjelovanje.

Otočne destinacije na Mediteranu, uglavnom zbog zemljopisnih ograničenja i nedostatka ekonomske diverzifikacije bore se za pronalazak stalnih izvora prihoda osim turizma i taj izazov je u velikoj mjeri pojačala trenutna kriza. Turistički sektor vrši veliki pritisak na kulturnu i prirodnu baštinu, pridonosi gubitku biološke raznolikosti, eroziji obale i iscrpljivanju lokalnih resursa kao što su energija, hrana, zemljište i voda, te pridonosi komercijalizaci lokalne kulture i tradicije.

Da bi se olakšalo održivije iskorištavanje teritorija uz istovremeno ostvarivanje stabilnijih društveno-ekonomskih koristi, projekt WINTER MED predviđa održivo upravljanje turizmom, koje više nije ograničeno glavnom sezonom. Zapravo, projekt Interreg MED WINTER MED promovira prijelaz s ljetnog 3S (more-sunce-pijesak) turizma otočnih turističkih destinacija na alternativni, održivi cjelogodišnji turizam, isporučujući odgovarajuće alate za promjenu i održivo poboljšanje turističkog sektora.

Kroz projekt WINTER MED razvija se integrirana transnacionalna strategija za razvoj cjelogodišnjeg održivog i odgovornog turizma na mediteranskim otočnim destinacijama, kroz zajedničko planiranje i suradnju između uključenih regija. Da bi se postigla takva ambiciozna strategija, regionalne akcijske planove razvijaju partnerske regije: Cipar, Toskana, Balearski otoci, Južni Egej, Dubrovnik i Korzika.

Ova radionica omogućila je svim partnerima i sudionicima unutar ili izvan projekta da uče i doprinesu regionalnim akcijskim planovima ovih regija, njihovim prioritetima i predviđenim akcijama, kako bi se pronašli zajednički temelji za transnacionalnu strategiju. Regije izvan projekta također mogu sudjelovati i podijeliti svoja iskustva i ideje za transnacionalnu strategiju koja koristi svim mediteranskim teritorijima i šire.

Prezentacija
Agenda
Winter-med.interreg-med.eu