Search
24. 1. 2023.
Radionica i prezentacija u sklopu projekta CO-EVOLVE

U petak 12. srpnja 2019. godine u 16:30 u Mjesnom domu u Mliništu održana je radionica
"Važnost očuvanja ruralnih naselja kao kulturne baštine, mogućnosti njihove obnove i korištenju u svrhu održivog razvoja doline Neretve" i Prezentacija arhitektonskog snimanja ruralne cjeline sela Vidonje u Zažablju.

Arhitektonski snimak sela Vidonje kao pilot projekt se izrađuje u sklopu projekta CO-EVOLVE koji se provodi u sklopu transnacionalnog programa Mediteran 2014. – 2020. Projekt provodi razvojna agencija DUNEA u suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije. Radionicu su vodili stručnjaci iz tvrtke APE koja izrađuje Smjernice za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma delte rijeke Neretve na projektu CO-EVOLVE.

Na početu radionice predstavnice DUNEA-e Ivana Prce i Antonija Odak predstavili su project CO-EVOLVE, njegove ciljeve, projektne partnere kao i trenutnu fazu povedbe.

Predstavnik tvrtke APE Nikša Božić upoznao je prisutne s radnim zadatkom tvrtke APE unutar samog projekta te predstavio metodologiju i rezultate dosad odrađenog dijela. Provedena je analiza preko 200 sela i zaselaka te je za pilot projekt i daljnje arhitektonsko snimanje odabrano selo Vidonje u općini Zažablje.

Predstavnica hrvatske sekcije Europsko vijeće za sela i male gradove (ECOVAST) Ana Čaić predstavila je djelovanje ove organizacije na području Hrvatske kao i njihova iskustva u zaštiti graditeljskog nasljeđa ruralnih prostora.

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije Marina Oreb upozorila je na trenutačnu situaciju nezadovoljavajuće zaštite prirodnih i kulturnih krajobraza u hrvatskoj legislavi te predstavila napore Zavoda kroz provedbu projekta Baština - pokretač razvoja da se krajobrazi adekvatno valoriziraju i zaštite.

Danijel Štula, stanovnik naselja Baćina predstavio je primjere dobre prakse u obnovi i stavljanju u funkciju starih i napuštenih građevina u ruralnim područima.

 

Prilozi:

Plakat 1

Plakat 2

Letak - program radionice

Prezentacija DUNEA  - CO-EVOLVE

Prezentacija DUNEA  - COASTING

Prezentacija ECOVAST

Prezentacija APE  - Stručna podloga

Prezentacija APE  - Ruralna naselja doline Neretve

Prezentacija APE - Arhitektonsko snimanje sela Vidonje

Prezentacija ZZPUDNŽ - CO-EVOLVE