Search
25. 1. 2023.
Radionica za lokalno stanovništvo na otoku Mljetu (Babino Polje) u sklopu projekta WINTER MED

Dana 15. veljače 2022. godine Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta WINTER MED organizirala je radionicu na otoku Mljetu u Domu Kulture naselju Babino Polje. 

Na radionici su predstavnice izrađivača studije Ask Atelijera d.o.o. Azra Suljić i Dunja Naerlović izložile do sada napravljeno na izradi Stručne studije integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta, koja se izrađuje u sklopu projekta WINTER MED.

Prezentirano je dokumentirano postojeće stanje i analiza dvaju naselja - Žrnovo (Podstrana) na otoku Korčuli te Korita na otoku Mljetu s naglaskom na identifikaciju kulturno – povijesnih cjelina, graditeljskog nasljeđa te krajolika u kojem su naselja na ovim otocima smještena radi podizanja svijesti javnosti o njihovim vrijednostima.

Na kraju radionice je uslijedio dijalog sa lokalnim stanovništvom u kojima su izneseni njihovi stavovi, prijedlozi i primjedbe vezano za temu integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja te je sprovedena anketa o viziji razvoja naselja te potrebi kvalitetne obnove i nove gradnje na otocima koja su pod sve većim pritiscima razvoja gospodarstva i turizma.

Svrha radionice je bila podizanje svijesti o vrijednosti očuvanih kulturno-povijesnih cjelina i očuvane povijesne i tradicijske arhitekture kao i naslijeđenih kulturnih krajolika, te potrebi kvalitetne obnove i gradnje u duhu tradicije i njihovom značaju za gospodarstvo i održivi turizam.

Na radionicama su sudjelovale i predstavnice Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije Marina Oreb i Barbara Savin.