Search
24. 1. 2023.
Radni sastanak upravnog odbora europskog projekta Coasting u Dubrovniku

U petak 12.travnja 2019. godine, održao se radni sastanak upravnog odbora europskog projekta Coasting u Dubrovniku, u hotelu Adria. 

Na projektu sudjeluju partneri iz Grčke, Italije, Španjolske, Francuske i Hrvatske s ciljem promicanja ko-evolucije ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava za razvoj održivog obalnog i pomorskog turizma. Nositelj aktivnosti za Dubrovačko-neretvansku županiju je RRA DUNEA. Projekt je nastavak prethodnih projekata na temu upravljanja i zaštite obale COASTANCE i COASTGAP.

Opći cilj projekta je podizanje svijesti, analiza i promicanje suradnje različitih ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava u obalnim područjima s visokom stopom turizma i/ili visokim turističkim potencijalom, koji se suočavaju s učincima klimatskih promjena. Na lokalnoj razini, kreirat će se integrirani planovi i aktivnosti upravljanja pilot područjima na principima integracije obale, zaštite i upravljanja obalom. Pilot područje za provedbu aktivnosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je delta rijeke Neretve. Projekt je zamišljen kao nastavak Plana razvoja turizma klastera Neretva 2015. – 2025. izrađenog od strane Instituta za turizam iz Zagreba koji je dao ekonomsku podlogu za održivi razvoj područja Neretve. Cilj ovog projekta je prerastanje slabo naseljenih, a očuvanih sela i zaselaka u zaleđu Klastera u autentične kapacitete etno-eko turističke ponude čime bi se kvalitativno upotpunila i sadržajno diversificirala postojeća turistička ponuda cijelog projektnog područja te stvorio novi, međunarodno prepoznatljivi, turistički brend. Krajnji su cilj smjernice za širenje naselja, arhitektonsko oblikovanje, uređivanje javnog prostora te uređivanje i obnova tradicijskih agrikulturnih krajobraznih uzoraka u okruženju. 

Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije održao je prezentaciju na temu europskog projekta “CO-EVOLVE – promicanje ko-evolucije ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava za razvoj održivog obalnog i pomorskog turizma”. Sastanku su prisustvovali djelatnici Zavoda; Barbara Savin, Iva Knego, Daniel Jokić, Sanja Šaut i Nikola Karaman.

Za Dubrovačko-neretvansku županiju izrađivači stručne podloge za klaster Neretvu je tvrtka APE, projekt provodi DUNEA dok Zavod sudjeluje kao podrška.

Prezentacija Zavoda za prostorno uređenje DNŽ