Search
24. 1. 2023.
Susret jadranskih zavoda i konferencija Pod pritiskom, Dubrovnik 14.-16.studenog 2018.g.- NAJAVA

Povodom tradicionalnog druženja jadranskih zavoda, Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije organizira susret u Dubrovniku. Pozvane su kolege Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, ostale Zavode RH te zainteresirane stručnjake i institucije iz Dubrovnika.


Pored tradicionalnog sastanka jadranskih ravnatelja, predstavnika Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja sa Županom Dubrovačko-neretvanske žuapnije, prvi dan Hrvatski zavod za prostorni razvoj će nam prezentirati napredak u implementaciji EU projekta SUPREME, a nakon toga planiran je obilazak Grada Dubrovnika i to recentnih obnovljenih kulturnih dobara (Biskupska palača nakon 30 godina obnove zablistala je u punom sjaju, Kula Gornji ugao i predziđe od Bokara do Minčete je najnovija atrakcija i rad Društva prijatelja Dubrovačke starine itd).


Planiran je popodnevni izlet na obnovljenu utvrdu Sokol grad i nedavno proglašeni lokalitet svjetske baštine – stećke na Sv. Barbari, te večera u Konavlima u seoskom domaćinstvu.


Drugi dan planirana je konferencija s temom implementacije smjernica za valorizaciju, zaštitu i uređenje lokaliteta svjetske baštine odnosno općenito kulturnih dobara u odredbe prostornih planova.
Treći dan je planiran za jutarnju kavu u Gradu prije odlaska.


Konferencija je posvećena problemu Dubrovnika kao lokaliteta svjetske baštine koji je preopterećen i ne može podnijeti pritisak. Kao svi lokaliteti svjetske baštine potreban mu je Plan upravljanja, a proširena buffer zona treba dati okvir upravljanju kroz prostorno-plansku dokumentaciju.
Također potrebno je smanjiti pritisak turista na jednu točku, na sam grad, a turiste uputiti u okolicu i širi prostor Županije koje isto treba primjereno sačuvati i pažljivo oblikovati jer obiluju atraktivnim lokalitetima koji svi imaju zajednički nazivnik, a to je kulturna baština Dubrovnika, Korčule i Neretve, te prirodne vrijednosti koje nedvojbeno doprinose atraktivnosti područja.
Najnovije aktivnosti koje se paralelno odvijaju su izrada Plana upravljanja povjesnom jezgrom Dubrovnika i izrada konzervatorske podloge za buffer zonu koje su i povod ovoj konferenciji, a iskustva i dobre prakse Poljske, Italije, Španjolske i Kotora nam mogu pomoći u izbjegavanju zamki i pogrešaka.


Konferencija je namijenjena zavodima za prostorno uređenje, stručnjacima na području arhitekture, krajobrazne arhitekture, prostornog planiranja, zaštite prirodne i kulturne baštine, zaštite okoliša, gospodarstva, turizma, akademskoj zajednici, donositeljima odluka i zakona te najširoj javnosti.

Najava

- Program konferencije