Search
25. 1. 2023.
Terenski obilazak klastera Korčula i Klastera Mljet u sklopu izrade Studije Integralna zaštita i revitalizacija povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta u cilju izrade Regionalnog akcij

U okviru provedbe projekta WINTER MED, od 18. listopada do 22./24. listopada 2021. godine organiziran je terenski obilazak otoka Korčule i Mljeta u cilju prikupljanja podataka za izradu naručene studije u okviru projekta WINTER MED. Na terenu su bili stručnjaci odabranog izrađivača, stručnjaci Zavoda te predstavnici DUNEA-e. Susret ekipa održao se u Veloj Luci u ponedjeljak 18. listopada na kojem je proširena ekipa imala dogovor i sastanak. Od Izrađivača bili su prisutni Azra Suljić, Dunja Naerlović i Paula Zrnić iz tvrtke ASK Atelier d.o.o. iz Zagreba i prof.dr.sc. Josip Belamarić predstavnik IPU, podružnice Centra Cvito Fisković iz Splita. U obilasku Vele Luke pridružila nam se i Maja Šunjić Barčot predstavnica Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela iz Dubrovnika. Od Zavoda bili su prisutni Nikola Karaman, Marina Oreb i Barbara Savin. Sutradan, u utorak 19. listopada ekipa u užem sastavu nastavila je obilaskom naselja na Korčuli i to Blata i Smokvice, a 20. listopada u srijedu nastavljen je obilazak naselja Čare, Pupnata, Račišća i Žrnova. U četvrtak, dana 21. listopada ekipi su se pridružili predstavnici DUNEA-e i to Ivana Prce i Jasna Prskalo Kasumović kada je na red došao obilazak grada Korčule i naselja Lumbarda.

Isti dan ekipa je otputovala na Mljet gdje se ekipi pridružila kolegica Iva Knego Šoletić iz Zavoda. U petak 22. listopada organiziran je obilazak naselja Korita, Maranovići, Prožura, Babino Polje, Blato i Ropa te se je dio zavodske ekipe uvečer vratio u Dubrovnik.

Dio ekipe iz Zagreba u subotu 23. listopada obišla je Goveđare i Polače u NP Mljet i 24. listopada u nedjelju krenuli su za Zagreb.

Teren je bio zahtjevan i naporan, ali i uspješan. Slijedi obrada i razmjena podataka te početak izrade studije u suradnji izrađivača i Zavoda te RRA DUNEA-e.