Search
25. 1. 2023.
Transnacionalna radionica "Mediteranski otoci prema provedbi transnacionalnog održivog cjelogodišnjeg turizma" u okviru projekta WINTER MED

U okviru provedbe projekta WINTER MED, 06. listopada 2021.g. u Poreču održana je transnacionalna radionica razmjena politika pod nazivom "Mediteranski otoci prema provedbi transnacionalnog održivog cjelogodišnjeg turizma" na kojoj je uz Regionalnu agenciju DUNEU, partnera na projektu sudjelovao i Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije. 

Na radionici je Nagore Espinosa, ispred vodećeg partnera ANCI Toskana, predstavila strategiju razvoja cjelogodišnjeg turizma na mediteranskim otocima razvijenu u sklopu WINTER MED projekta. Prikazani su projekti razvijeni unutar Interreg MED zajednice održivog turizma (MED Sustainable Tourism Community) u cilju razvoja turizma prema odgovornijem ponašanju u destinacijama, baveći se ključnim aspektima turizma, a sve kako bi se osiguralo integrirano planiranje, cirkularnost turizma, održivo gospodarenje vodom, energijom i otpadom itd.

Nakon radionice slijedile su dvije rasprave. Prva rasprava okupila je ključne dionike turizma s lokalne, regionalne, nacionalne i europske razine, a čiji je cilj rasprava o mogućnostima suradnje mediteranskih otočnih destinacija radi povećanja konkurentnosti i napredovanja prema cjelogodišnjim održivim destinacijama. Druga rasprava okupila je regionalne aktere projekta WINTER MED koji su izmijenili iskustva vezana za izradu i provedbu regionalnih akcijskih planova u svojim destinacijama u okviru koje je Barbara Savin ispred Dubrovačko-neretvanske županije predstavila Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajoliku otoka Korčula i Mljet, koji se izrađuje u okviru projekta.

Podsjetimo, WINTER MED okuplja šest mediteranskih otočnih područja s ciljem pronalaska rješenja velikog zajedničkog problema: prekomjernog turizma u ljetnim mjesecima i niske razine turističke aktivnosti u zimskim mjesecima, odgovarajući na potrebu da se veća pozornost posveti otočnim područjima i potakne njihova suradnja oko zajedničkih izazova. Također, projekt pruža inovativna rješenja za povećanje otpornosti turističkog sektora i obvezuje se na njegovu diverzifikaciju, kao ključnog sredstva za smanjenje sezonalnosti, kroz izradu WINTER MED transnacionalne strategije. WINTER MED posebno podržava lokalna mala i srednja poduzeća i mikropoduzeća kao pokretače za održivi oporavak sektora zahvaljujući njihovoj izravnoj uključenosti u izradu regionalnih akcijskih planova i finalnoj transnacionalnoj strategiji. Implementacija transnacionalne i integrirane cjelogodišnje turističke strategije za mediteranske otočne destinacije i šire jedan je od ključnih ishoda projekta WINTER MED.

Prezentacija