Search
24. 1. 2023.
Treći partnerski sastanak u Dubrovniku

Regionalna razvojna agencija DNŽ DUNEA bila je domaćin Trećeg partnerskog sastanka u okviru projekta SPEEDY koji se održao 23. i 24. listopada 2013. u Dubrovniku. Na sastanku su s hrvatske strane sudjelovali predstavnici DUNEA-e kao partnera i Zavoda za prostorno uređenje DNŽ kao suradnika u okviru projektu SPEEDY, s talijanske strane predstavnici Regije Abruzzo koja je nositelj projekta, Regije Marche, Regije Molise i Sveučilišta G.d’Annunzio iz Pescare, te albanski predstavnici Agencije za prostorno planiranje.

U sklopu prvog dana sastanaka održana je konferencija za novinare tijekom koje je predstavljen projekt SPEEDY koji ima za cilj razviti i primjenjivati učinkovite procjene utjecaja na okoliš u Jadranskom prostoru te stvoriti tehnološku platformu za pravilnu primjenu europske direktive za procjenu utjecaja na okoliš (SEA).

Na početku konferencije sudionicima sastanka obratio se župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić koji je zahvalio predstavnicima Regije Abruzzo na kandidiranju projekta te istaknuo kako je po uspješnosti u povlačenju sredstava iz EU fondova, u prekograničnim projektima, naša županija svrstana na šesto mjesto, te najavio predstavljanje četiri nova strateška projekta iz programa IPA Adriatic u vrijednosti 15 milijuna kuna.

U ime DUNEA-e koja provodi projekt SPEEDY na području Dubrovačko-neretvanske županije okupljenima se obratila voditeljica Odjela za ruralni razvoj, poljoprivredu i zaštitu okoliša u DUNEA-i Helena Kangjera koja je istaknula kako se radi o projektu ukupne vrijednosi 20 milijuna kuna, dok se na podružju DNŽ provode aktivnosti u vrijednosti od gotovo 2 milijuna kuna.

Strateška procjena utjecaja na okoliš - SPUO (ili SEA - Strategic Enviromental Assessment) je naziv koji se koristi za opisivanje sustavnog postupka za procjenu potencijalnih utjecaja planova i programa na okoliš. Izrada SEA-e zakonska je obaveza, a jedan od razloga za njezino uvođenje je potreba za ranim razmišljanjem o ciljevima i posljedicama za okoliš, te o dugoročnim i kumulativnim učincima na razini planova, odnosno postizanje održivog razvoja. Radi se o analizi mogućih utjecaja na okoliš i traženju najboljih alternativa uz poboljšanje transparentnosti postupka i suradnju s javnošću tijekom izrade planova. Ključni trenutak SEA-e je omogućiti javnosti da se izjasni o bitnim aspektima plana ili programa koji će utjecati na njihove živote.

Donošenjem niza zakona postupak SEA je u Hrvatskoj sustavno uređen i usklađen s direktivama i konvencijama EU-a i UN-a. Unatoč tome, još uvijek nema stvarnog razumijevanja razloga i koristi Strateške procjene utjecaja na okoliš te je zato važno shvatiti da je riječ o učinkovitom alatu kojim se mogu postići željeni ciljevi.

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje DNŽ Marina Oreb istaknula kako se u Hrvatskoj radi vrlo mali broj strateških studija o utjecaju na okoliš, ali da je riječ o važnom procesu za kojeg je još važnije postaviti kriterije po kojima se radi te da naša Županija provodi stratešku procjenu utjecaja na okoliš Prostornog plana.

O važnosti projekta SPEEDY govorio je njegov voditelj, Antonio Sorgi, direktor Regije Abruzzo koji je kazao kako vjeruje da ovaj projekt može doprinijeti u planiranju Strategije razvoja Jadransko-jonske makroregije, ali da je za početak važno otkriti zajedničke indikatore u regiji. U tom je smilu istaknuo 'plavu ekonomiju', vezanu za gospodarenje resursima Jadranskog mora, te transport i energiju u ovom prostoru.