Search

Predstavljanje projekta Primjena metode scenarija u planiranju i razvoju ruralnih područja Hrvatske


Predstavnik Zavoda za prostorno uređenje DNŽ je sudjelovao na predstavljanju projekta Primjena metode scenarija u planiranju i razvoju ruralnih područja Hrvatske održanom u petak 22.rujna 2017. na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

Glavni cilj interdisciplinarnog projekta CRORURIS je oblikovanje varijantnih scenarija razvoja ruralnih područja Hrvatske u 2030. Svrha projekta jest poticanje promišljanja i javne rasprave o budućnosti ruralnih područja, na temelju znanstvenih istraživanja o mogućim smjerovima njihova razvoja u Hrvatskoj. Iako u Europskoj uniji i državama članicama postoji više scenarija razvoja ruralnih područja, po našim saznanjima ovo je prvo takvo istraživanje u Hrvatskoj. Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost. 

Na predstavljanju su svoja predavanja održali brojni strani i domaći znanstvenici. Thomas Dax s Federal Institute for Less Favoured and Mountainous Areas, Beč, Austrija je sudjelovao sa svojim predavanjem The future of rural development policy in the EU. Izv.prof.dr.sc. Aleksandar Lukić*, dr.sc. Petra Radeljak Kaufmann*, doc.dr.sc. Ivan Zupanc*, dr.sc. Luka Valožić* i Ivan Žilić s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Ekonomskog instituta u Zagrebu su sudjelovali s temom Scenariji razvoja ruralnih područja Hrvatske do 2030. Doc.dr.sc. Ivan Zupanc s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je predstavio temu Projekcije kretanja broja stanovnika ruralnih područja Hrvatske do 2030. Doc.dr.sc. Ornella Mikuš sa Zavoda za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je sudjelovala s temom Integracija hrvatske poljoprivredne politike u europsku: iskustva i budućnost, dok je prof.dr.sc. Dane Pejnović s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu jutarnji ciklus predavanja zaključio prezentacijom na temu Uloga zadrugarstva u budućem razvoju ruralnih područja Hrvatske. U drugom dijelu predavanja sudjelovao je Dr. Kai Böhme sa Spatial Foresight GmbH  iz Luxembourga s temom European Territorial Futures. Dr.sc. Orlanda Obad s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu predstavila je temu:  Lokalne akcijske grupe kao novi akteri ruralnog razvoja Hrvatske. Olgica Klepač sa Zavoda za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirala je predavanje na temu: Obrazovanje za razvoj ruralnih područja – razlike o namjeri studiranja učenika iz ruralnih i urbanih područja, dok je Dr.sc. Luka Valožić, s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirao Predstavljanje internetskog atlasa ruralnih područja Hrvatske. Ciklus predavanja je završio Tomislav Jogun s temom: Primjena metode scenarija – Promjene zemljišnog pokrova u Požeško-slavonskoj županiji do 2030. Nakon prestavljanja svih predavača održana je rasprava na temu Kako do poželjne budućnosti ruralnih područja Hrvatske.
<natrag...