Search


Dani hrvatskog turizmaU organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore 28. i 29. listopada 2021.g. u hotelu Sheraton u Srebrenom, Župa dubrovačka, održao se tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske – “Dani hrvatskog turizma”.


Drugog dana manifestacije održana je stručna Konferencija o budućnosti Europe pod nazivom “Mladi u turizmu”.

Uvodnu riječ dala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekavši da je cilj ove konferencije uključiti mlade u zanimanja u turizmu i ojačati institucionalni okvir za obrazovanje i zapošljavanje mladih u turizmu.

Skup je pozdravio i župan Nikola Dobroslavić koji je rekao da je ovo poruka ohrabrenja i solidarnosti županiji koja je najteže pogođena u ovoj pandemiji. Na području Županije ostvareno je samo 60 posto noćenja iz 2019. godine, a na području grada 44 posto.

Uvodnu riječ dala je i Dubravka Šuica, predsjednica EU komisije za demografiju i demokraciju koja je naglasila da ne bi imalo smisla razmišljati o budućnosti Europe bez uzimanja u obzir mladih ljudi na kojima ta budućnost počiva. Tema konferencije je ključna za europsku budućnost i Hrvatske također. O ovoj temi se raspravlja i na višejezičnoj digitalnoj platformi u okviru Konferencije o budućnosti Europe i zaključci će se uzeti u obzir u europskim institucijama.

Premijer Andrej Plenković je u svom uvodnom izlaganju istaknuo da je Hrvatska u Europskoj uniji turistički gledano najatraktivije područje. Europsku uniju je prošle godine posjetilo 764 milijuna turista, a to je 50 posto svih turista u svijetu. Hrvatska je u tom kontekstu, u smislu broja stanovnika, jedinstvena - zemlji od nešto više od 4 milijuna stanovnika u posjet dođe 20 milijuna turista. 

I u Župi dubrovačkoj kao i u gradu Dubrovniku ove pandemijske okolnosti izazvale su poteškoće. Međutim, grad Dubrovnik je ovoga listopada, uz Zagreb, najposjećenija destinacija. To znači da je Hrvatska na putu oporavka prema brojkama koje je ostvario jug Hrvatske prije pandemije.

U okviru konferencije održani su paneli “Kako ojačati institucionalni okvir za obrazovanje i zapošljavanje mladih u turizmu” te “Kako povećati atraktivnost zanimanja u turizmu za mlade”.

S konferencije su poslane poruke o važnosti jačanja institucionalnog okvira za obrazovanje i zapošljavanje mladih u turizmu te važnosti povećanja atraktivnosti zanimanja kroz Europski socijalni fond.

Stručnoj konferenciji su prisustvovale djelatnice Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije; Barbara Savin i Silvana Taslaman.
< natrag...