Search


Znanstveno-stručni simpozij Seizmička i klimatska ugroženost dubrovačkog područja

03. i 04.svibnja. 2022.g. u Dubrovniku je otvoren znanstveno-stručni simpozij Seizmička i klimatska ugroženost dubrovačkog područja.

Sam skup okupio je 50-ak stručnjaka i znanstvenika koji na dvodnevnom simpoziju prezentiraju rezultate istraživanja, smjernice i upute u slučajevima dviju najvećih ugroza za šire dubrovačko područje.

Prisutnima se na svečanom otvaranju u ime Dubrovačko-neretvanske županije obratio zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Maro Hađija.

‘Seizmička i klimatska ugroženost dubrovačkog područja teme su od iznimne važnosti za ovaj kraj, a nažalost, kako smo nedavno svjedočili, na dubrovačkom području one su i iznimno aktualne. Ovim putem želim zahvaliti i pohvaliti organizatore skupa koji su u Dubrovniku okupili stručnjake koji će nam predstaviti rezultate istraživanja, ali i konkretne preporuke koje iz njih proizlaze. Posebno želim pohvaliti činjenicu da su na ovom skupu potiče komunikacija sa širom javnošću, to jest mladima, ali i suradnja znanstvene zajednice s lokalnom i regionalnom samoupravom’, istaknuo je između ostaloga zamjenik načelnika Hađija te naglasio kako Dubrovačko-neretvanska županija ulaže u projekte usmjerene prema nabavi opreme i edukaciji operativnih snaga civilne zaštite, a koji su sufinancirani sredstvima Europske unije.

Inače, simpozij Seizmička i klimatska ugroženost dubrovačkog područja u Dubrovniku se održava dva dana.

Prvi dan skupa posvećen je pojašnjavanju procesa koji definiraju klimatsku i seizmičku ugroženost te prikazu rezultata konkretnih istraživanja dubrovačkog područja i preporuka koje iz njih proizlaze. Ova tematska cjelina namijenjena je stručnoj i široj javnosti s posebnom pažnjom usmjerenom na lokalnu i regionalnu samoupravu.

Drugi dan skupa namijenjen je prvenstveno srednjoškolcima kako bi im se približile klimatološke i seizmološke teme. Želja je potaknuti mlade na osvješćivanje i promišljanje o prirodnoj ugroženosti njihovog kraja, ali i o rješenjima koja su znanstveno utemeljena.

Program skupa< natrag...