Search


12. SUSRET JADRANSKIH ŽUPANIJSKIH ZAVODA ZA PROSTORNO UREĐENJE I HRVATSKOG ZAVODA ZA PROSTORNI RAZVOJ 18. – 20. SVIBNJA 2022. U SPLITU

Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije organizirao je u Splitu, 18. do 20. svibnja 2022. godine tradicionalni 12. susret jadranskih županijskih zavoda za prostorno uređenje i Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj.

Kao i do sada, svrha ovog susreta je jačanje suradnje jadranskih županijskih zavoda za prostorno uređenje kroz izmjenu iskustava u promišljanjima i stručnim rješenjima različite problematike s kojima se susreću u obavljanju djelatnosti prostornog uređenja, a osobito u dijelu koji je specifičan za obalni prostor.

Tradicionalnom 12. susretu prisustvovali su ravnatelji i djelatnici Zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija: Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske, Zadarske i Ličko-senjske županije, djelatnici Zavoda za prostorni razvoj s ravnateljem, Bojanom Linardićem te državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, Dunja Magaš.

Susret je započeo okupljanjem sudionika u srijedu 18. svibnja uz neformalno druženje, šetnju i razgledanje povijesne jezgre grada Splita.

Stručni dio programa započeo je u četvrtak 19. svibnja u zgradi Splitko-dalmatinske županije gdje je prisutnima dobrodošlicu izrazio zamjenik župana Splitko-dalmatinske županije gosp. Ante Šošić. Prisutnima se obratila državna tajnica, gđa Dunja Magaš te gosp. Bojan Linardić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj koji je govorio o trenutnom stanju izrade Državnog plana prostornog razvoja, o novostima u svezi budućih izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju, kao i o pripremnim radovima za izradu Prostornog plana područja isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

U nastavku je gosp. Gojko Berlengi, suradnik u izradi Plana, održao predavanje o Planu upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem (Obalni plan Splitsko-dalmatinske županije) koji je donesen i usvojen od strane Skupštine Splitsko-dalmatinske županije u rujnu 2021. godine. 

U nastavku programa, sudionici su obišli marinu u Kaštel Gomilici, novi terminal Zračne luke Split i novi most kopno - Čiovo te razgledali povijesni grad Trogir, UNESCO-vu svjetsku baštinu uz stručno vodstvo.

U petak 20. svibnja bio je organiziran obilazak Kliške tvrđave u sklopu kojeg se sudionicima obratio načelnik Općine Klis, gosp. Jakov Vetma u Kneževom dvoru u okviru Kliške tvrđave gdje je dr.sc. Zoran Radman, mag. politologije održao predavanje „Lokalna samouprava i prostorno planiranje".

U nastavku su sudionici obišli novoizgrađenu Baziliku Sv. Obitelji u Prasvetištu Gospe od otoka u Solinu.

< natrag...