Search


Konferencija o prostornom planiranju agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj

26.svibnja 2022.godine u Zagrebu održana je prva konferencija posvećena agrosolarnim elektranama, inovativnom pristupu korištenja energije sunca kojim se stvara sinergija poljoprivredne i energetske proizvodnje.

NEOEN i IRES ekologija organizirali su konferenciju da bi prenijeli znanje i iskustva primjene agorosolara iz drugih zemalja te prikazali učinak na poljoprivredu koji, kod nekih poljoprivrednih kultura, rezultira i povećanjem prinosa.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede (MPS), Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI) te 20 županijskih zavoda za prostorno uređenje. Konferencija je bila edukativno stručnog karaktera.

Na konferenciji su održane prezentacije stručnjaka nakon kojih su se svi sudionici konferencije uključili u zajednički rad i kroz razgovor na okruglim stolovima tražili najbolje ideje i rješenja kako integrirati ovakve projekte u prostorne planove. Ocijenili su konferenciju vrlo korisnom za svoj rad uz zaključak da im je donijela mnogo novih informacija i tehnoloških detalja. Agrosolari su, složili su se svi, inovativan model koji ima svoje mjesto u Hrvatskoj i čije dobrobiti je važno prepoznati i koristiti.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije; ravnateljica Marina Oreb i Stjepko Kovačić.

- Program


< natrag...